Terug naar overzicht

Eregast 2016 – Senegal

map-of-senegalSenegal, Een landschap vol schakeringen geel, roestbruin en beige, lange witte zandstranden, indrukwekkende mangroves, een hip muzieklandschap, een afbrokkelende, koloniale erfenis en ongelooflijk vriendelijke mensen maken het een geweldige plek voor reizigers die de Afrikaanse cultuur willen ontdekken.
Senegal wordt vaak benoemd als de perfecte, laagdrempelige kennismaking met zwart-Afrika en het Afrikaanse continent.

“Het Afrikaanse landschap oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Nu eens kalm, dan weer woest, statig en verzengend tegelijk. Altijd onbereikbaar.”

02Senegal bevindt zich in het westen van Afrika. Aan de westkust van het land ligt de Atlantische Oceaan, buurlanden zijn Mauritanië, Mali, Guinee en Guinee-Bissau.
Gambia hoort ook in dit rijtje, maar ligt min of meer in Senegal, een land in een land als het ware. Het land is zes keer zo groot als België.

Senegal is over het algemeen erg vlak, maar diverse geografische streken maken een verdeling in het land: in het noorden vindt u de Sahel (het steppegebied van de Senegal-rivier), in de streek van Fouta en het Ferlogebied vindt u halfwoestijn en in het zuiden van het land (Casamance en Gambia) bevindt zich een nogal vochtig subtropisch gebied. Hier ziet u dan voornamelijk dichtbegroeide tropische oerwouden met bosrijke savannes.

night viewSenegal heeft heel wat te bieden: het koloniale Saint-Louis in het noorden, vogelpark Djoudj, de Sine-Saloumdelta met zijn mangroves, Lac Rose, het hectische Dakar, het schelpeneiland Joal-Fadiouth, slaveneiland Île Gorée, …
U kan lekker luieren in M’Bour, Nianing of Saly of duiken bij Pointe des Almadies.

 

Senegal op de Jaarbeurs Gent 2016

De deelname van Senegal, met als thema “Senegal, een zakelijke bestemming”, focust op een aantal hoofddoelstellingen: promotie van toerisme, van de Senegalese gastronomie en van de rijke en diverse cultuur van het land; kennismaking met het Senegalese aanbod aan producten en diensten die in aanmerking komen voor export naar de Europese en meer bepaald de Belgische markt; promotie van markt- en investeringsmogelijkheden via de Dagen van de Senegalese Economie die in Gent in de marge van de Jaarbeurs worden georganiseerd.

foto senegal 2De tentoonstelling wordt gehouden in een ruimte van 1034 m², ingericht onder het vaandel en met de kleuren van Senegal, en waar de artistieke en culturele rijkdom van het land in de kijker wordt gezet rond de baobab, de apenbroodboom, een symbool van Senegal en een van de grootste bomen ter wereld.

Dertig (30) bedrijven stellen aan de bezoekers “made in Senegal” producten voor: fruit en groente, viswaren, textiel, cosmetica, producten uit de agrovoedingssector, parafarmaceutische producten, juwelen en goudsmidswerk, schoeisel, lederwaren, bagage, beeldhouwwerken, vlechtwerk, muziekinstrumenten, schilderkunst, beeldende kunst en tapijtwerk. Geïnteresseerde bezoekers vinden er eveneens één aanspreekpunt voor informatie over ondersteunende diensten in Senegal voor investeerders en bedrijven.

In een speciaal voor Jaarbeurs Gent ingericht restaurant ontdekt u de heerlijke geuren en smaken van Senegalese gerechten op basis van traditionele en authentieke producten. Naast “tiébou dieune” (rijst met vis), het nationale gerecht van Senegal, vinden de gasten er andere typische specialiteiten zoals yassa, mafé, kandiasoep, domada, tiébou yapp, alsook lokale soorten fruitsap (bissap, gember, madd, bouye, tamarinde, ditakh, mango, …) Touba-koffie, kruidenthee (kinkiliba, bissap, gember, morenga, …) en fruit uit Senegal.

Elke dag wordt aan de ingang van de hoofdzaal een culturele attractie voorzien waarbij de bezoekers worden verwelkomd met cultuur en podiumkunst, gevolgd door traditionele muziek en instrumenten (kora, balafoon, enz.) in de animatieruimte van de Senegal-stand. Het publiek kan er de vele aspecten van de rijke geschiedenis en de grote culturele verscheidenheid van Senegal proeven en waarderen.

Panneau 3 Artisanat lowres

U kunt ook kennis maken met de toeristische troeven van het Land van de “Teranga”, ofwel de gastvrijheid, met een gegarandeerd zonnig klimaat het hele jaar door, een vriendelijke, warmhartige en tolerante bevolking, en een veelheid aan boeiende, exotische activiteiten (watersport, strand en zee, jacht, vissen, ecotoerisme, enz.).

Een zwaartepunt van de aanwezigheid van Senegal op Jaarbeurs Gent is het Economisch Forum op 15 september in Flanders Expo, met als doel de promotie en de versterking van investerings- en handelskansen en de ontwikkeling van win-win partnerschappen tussen Senegalese en Belgische bedrijven.

Het Economisch Forum kan rekenen op de aanwezigheid van een zeer groot aantal bedrijfsleiders, zakenlieden en bedrijfs- en beroepsorganisaties uit sectoren zoals agro-en voedselindustrie (landbouw, visserij, aquacultuur, veeteelt), energie, industrie, mijnbouw, toerisme, cultuur, huisvesting, infrastructuur, digitale economie, diensten, textiel en ambacht, industriële maakbedrijven, hoger onderwijs, haveninfrastructuur, enz.

Partners:

asepex-logo…..logo Senegal Export…..brussels-airlines-logo…..Logo Kinss low res

.